Några tips inför ditt besök hos oss
Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster, med såväl röntgen, ultraljud, mjukdelsoperationer, tandoperationer, tandstensborttagning och dentalröntgen, samt utredningar (både medicinska och ortopediska). Vaccinationer och annan förebyggande vård, för att hålla ditt djur friskt.
Här nedan hittar du sådant som är bra att veta inför och efter ditt besök hos oss.
Bra att tänka på inför och efter besöket
Vaccinationer
Vaccin är ett av de bästa sätten att hålla dit djur friskt.
- För hunden vaccinerar vi främst mot parvovirus, hepatit, valpsjuka och olika former av kennelhosta. I vissa områden rekommenderas vaccin mot leptospiros, och för den resande hunden rabiesvaccin, ibland andra vacciner. För hundar som lever ett normalt socialt liv rekommenderar vi årlig vaccination.
- För katten vaccinerar vi främst mot parvovirus, herpes och calicivirus. I vissa områden, eller för vissa individer kan det vara aktuellt med vaccin mot chlamydia eller leukosvirus. För katter som även vistas ute, eller har kontakt med andra katter som vistas ute rekommenderar vi årlig vaccination. För strikta innekatter kan det räcka med mer sällan.
Ta om möjligt med vaccinationsintyget eller djurpasset när du kommer.
Blodprovstagning
Blodprover är ofta ett bra hjälpmedel för att ställa diagnoser, eller utvärdera behandlingar. Vi har eget lab, men samarbetar även med några av europas största laboratorier för en del analyser.
- För vissa blodprover är det en fördel om ditt djur är fastande. En del provtagningar kräver andra förberedelser Skicka oss ett mail om du saknar information om vad som gäller just ditt djur provtagning.
- Efter att vi tagit blodprov har ditt djur ett plåster/en linda runt ett eller flera ben. Denna linda skall tas av efter någon halvtimme om inte annat sagts vid provtagningen.
Ultraljudsundersökning
- Om ditt djur skall undersöka hjärtat behövs ingen särskild förberedelse.
- Om ditt djur skall undersöka andra organ skall det komma fastande 6 timmar, ingen mat, men vatten går bra. Hundar skall ha rastats ca 3-4 timmar innan undersökningen, därefter skall de helst inte ha kissat.
Röntgen
- Om ditt djur skall röntgas är det en fördel att djuret inte har ätit på ca 4 timmar, så vi kan ge lugnande om det behövs. Räkna alltid med att besöket tar ett par timmar, eftersom djuret skall vakna innan hemgång. Vid vissa röntgenundersökningar (t.ex. lungor) behöver ditt djur inte vara fastande. Fråga vid bokningen.
Utfärda pass
- För resor behövs ofta pass, men ibland andra typer av intyg. Du behöver själv veta vad som gäller för just ditt resmål. Information om detta hittar du vanligen på respektive lands veterinärmyndigheter. Det är bra att vara ute i god tid, då vissa vaccinationer kan behöva tas lång tid innan resan.
Operation
- När ditt djur skall opereras skall det vara fastade, inte ha fått mat efter midnatt, men ha tillgång till vatten. (om inte annat sagts). Risken för sårinfektioner minskar om du schamponerar ditt djur med tex Hibiscrub eller liknande produkt dagen före operation. Viktigt att ditt djur hinner torka tills operationsdagen. Hundar ska även komma välrastade/välpromenerade.
- På operationsdagens morgon kommer du vanligen att träffa din veterinär, fylla i papper med uppgifter vi behöver. Ni kommer även att gå igenom vad som ska göras.
- Ett hemgångsråd skickas till din mail med information om eftervård.
Sedering
- Vid vissa undersökningar behöver ditt djur sederas (ges lugnande) för att undersökningen ska kunna genomföras. Efter en sedering kan ditt djur vara trött. Efter ett par timmar, när ditt djur är stadigt på benen kan den dricka och äta. Ge först en liten portion. Resten av dagen bör ni ta det lugnt, ingen träning eller långa promenader.
Kloklippning
- Vi hjälper gärna till att klippa klorna på ditt djur. I sällsynta fall behöver ditt djur sederas för detta. Om ditt djur är extra oroligt eller mobilt kan vi behöva vara 2 personer som utför arbetet. En extra kostnad kan då tillkomma.